Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino

The objectives of this study were to quantify and compare the content of elements in orange juice, lemon juice and Rangpur lime juice from the Northeast Argentina. Twelve elements were determined, including five macroelements (K, P, Ca, Mg and S) and four trace elements (Cr, Cu, Mn, and Zn) using an...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Acevedo, Belén Andrea, Fernández Sosa, Eliana Isabel, Serrano, Natalia Andrea, Maiocchi, Marcos Gabriel
Formato: Artículo revista
Lenguaje:Español
Publicado: Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura 2024
Materias:
Acceso en línea:https://revistas.unne.edu.ar/index.php/fce/article/view/7708
Aporte de:
id I48-R154-article-7708
record_format ojs
spelling I48-R154-article-77082024-11-07T12:48:51Z Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino Acevedo, Belén Andrea Fernández Sosa, Eliana Isabel Serrano, Natalia Andrea Maiocchi, Marcos Gabriel Naranja Limón Lima Rangpur Análisis de componentes principales Orange Lemon Lime Rangpur Principal component analysis The objectives of this study were to quantify and compare the content of elements in orange juice, lemon juice and Rangpur lime juice from the Northeast Argentina. Twelve elements were determined, including five macroelements (K, P, Ca, Mg and S) and four trace elements (Cr, Cu, Mn, and Zn) using an optical emission spectrometer inductively coupled plasma (ICP-OES). Lemon juice showed a higher content of macro and micro elements, than Rangpur lime juice and orange juice, re- spectively. The Principal Component Analysis allowed observing the formation of two groups, one consisting of lemon juice and another orange juice and lime Rangpur. The similarity of the orange juice and lime Rangpur juice, was higher than the content of minority elements. Los objetivos del presente trabajo fueron cuantificar y comparar el contenido de elementos en los jugos de naranja, limón y lima Rangpur provenientes del Nordeste Argentino. Se determinaron doce elementos, incluyendo cinco macroelementos (K, P, Ca, Mg y S) y cuatro microelementos (Cr, Cu, Mn, y Zn) utilizando un espectrómetro de emisión óptica de plasma acoplado inductivamente (ICP- OES). El jugo de limón presentó mayor contenido de macroelementos y microelementos, seguido por el jugo de lima Rangpur y el jugo de naranja. El Análisis de Componentes Principales permitió observar la formación de dos grupos, uno constituido por el jugo de limón y otro por los jugos de naranja y lima Rangpur. La semejanza presentada por los jugos de naranja y lima Rangpur, fue mayor con respecto al contenido de los minerales minoritarios. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura 2024-08-19 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://revistas.unne.edu.ar/index.php/fce/article/view/7708 10.30972/fac.3207708 FACENA; Vol. 32 (2016); 53-58 1851-507X 0325-4216 spa https://revistas.unne.edu.ar/index.php/fce/article/view/7708/7233
institution Universidad Nacional del Nordeste
institution_str I-48
repository_str R-154
container_title_str Revistas UNNE - Universidad Nacional del Noroeste (UNNE)
language Español
format Artículo revista
topic Naranja
Limón
Lima Rangpur
Análisis de componentes principales
Orange
Lemon
Lime Rangpur
Principal component analysis
spellingShingle Naranja
Limón
Lima Rangpur
Análisis de componentes principales
Orange
Lemon
Lime Rangpur
Principal component analysis
Acevedo, Belén Andrea
Fernández Sosa, Eliana Isabel
Serrano, Natalia Andrea
Maiocchi, Marcos Gabriel
Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
topic_facet Naranja
Limón
Lima Rangpur
Análisis de componentes principales
Orange
Lemon
Lime Rangpur
Principal component analysis
author Acevedo, Belén Andrea
Fernández Sosa, Eliana Isabel
Serrano, Natalia Andrea
Maiocchi, Marcos Gabriel
author_facet Acevedo, Belén Andrea
Fernández Sosa, Eliana Isabel
Serrano, Natalia Andrea
Maiocchi, Marcos Gabriel
author_sort Acevedo, Belén Andrea
title Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
title_short Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
title_full Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
title_fullStr Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
title_full_unstemmed Contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
title_sort contenido mineral de jugos cítricos provenientes del nordeste argentino
description The objectives of this study were to quantify and compare the content of elements in orange juice, lemon juice and Rangpur lime juice from the Northeast Argentina. Twelve elements were determined, including five macroelements (K, P, Ca, Mg and S) and four trace elements (Cr, Cu, Mn, and Zn) using an optical emission spectrometer inductively coupled plasma (ICP-OES). Lemon juice showed a higher content of macro and micro elements, than Rangpur lime juice and orange juice, re- spectively. The Principal Component Analysis allowed observing the formation of two groups, one consisting of lemon juice and another orange juice and lime Rangpur. The similarity of the orange juice and lime Rangpur juice, was higher than the content of minority elements.
publisher Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura
publishDate 2024
url https://revistas.unne.edu.ar/index.php/fce/article/view/7708
work_keys_str_mv AT acevedobelenandrea contenidomineraldejugoscitricosprovenientesdelnordesteargentino
AT fernandezsosaelianaisabel contenidomineraldejugoscitricosprovenientesdelnordesteargentino
AT serranonataliaandrea contenidomineraldejugoscitricosprovenientesdelnordesteargentino
AT maiocchimarcosgabriel contenidomineraldejugoscitricosprovenientesdelnordesteargentino
first_indexed 2024-08-21T22:36:22Z
last_indexed 2025-05-17T05:10:23Z
_version_ 1832343173115936768