Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano
The prevention and control of parasites are essential tasks in the fishing industry that tend to avoid significant economic problems and health risks. There exists some parasites that have a devastating effect on aquaculture, since they find the ideal place to reproduce in the breeding stations. Con...
Guardado en:
Autores principales: | , , , , , , , , |
---|---|
Formato: | Artículo publishedVersion |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias
2021
|
Materias: | |
Acceso en línea: | http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_6766 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_6766.dir/6766.PDF |
Aporte de: |
id |
I28-R145-HWA_6766 |
---|---|
record_format |
dspace |
institution |
Universidad de Buenos Aires |
institution_str |
I-28 |
repository_str |
R-145 |
collection |
Repositorio Digital de la Universidad de Buenos Aires (UBA) |
language |
Español |
orig_language_str_mv |
spa |
topic |
parásitos inactivación zoonosis peces ETA parasites inactivation zoonoses fishes FBD |
spellingShingle |
parásitos inactivación zoonosis peces ETA parasites inactivation zoonoses fishes FBD Fariña, F.A. Pasqualetti, M.I. Aronowicz, T. Ercole, M. Bessi, C. Alvarez, M. Lopez, F. Volpedo, A. Ribicich, M.M. Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
topic_facet |
parásitos inactivación zoonosis peces ETA parasites inactivation zoonoses fishes FBD |
description |
The prevention and control of parasites are essential tasks in the fishing industry that tend to avoid significant economic problems and health risks. There exists some parasites that have a devastating effect on aquaculture, since they find the ideal place to reproduce in the breeding stations. Consequently, it is necessary to use appropriate inactivation methods on fish to guarantee the quality of the food product, preserve its organoleptic characteristics and avoid the contagion of people by zoonotic parasites. To this end, a bibliographic search was carried out in order to describe the main methods of inactivation of zoonotic fish borne parasites reported in Argentina. Freezing, cooking, salting, marinating, smoking and irradiation are postulated as possible treatments to ensure the safety of various fish products and by-products when they are applied under certain conditions. Regulations on parasites, guides and documents for industry and consumer education constitute fundamental strategies to produce safe food for the population. |
format |
Artículo Artículo publishedVersion |
author |
Fariña, F.A. Pasqualetti, M.I. Aronowicz, T. Ercole, M. Bessi, C. Alvarez, M. Lopez, F. Volpedo, A. Ribicich, M.M. |
author_facet |
Fariña, F.A. Pasqualetti, M.I. Aronowicz, T. Ercole, M. Bessi, C. Alvarez, M. Lopez, F. Volpedo, A. Ribicich, M.M. |
author_sort |
Fariña, F.A. |
title |
Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
title_short |
Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
title_full |
Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
title_fullStr |
Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
title_full_unstemmed |
Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
title_sort |
métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano |
publisher |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias |
publishDate |
2021 |
url |
http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_6766 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_6766.dir/6766.PDF |
work_keys_str_mv |
AT farinafa metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT pasqualettimi metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT aronowiczt metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT ercolem metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT bessic metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT alvarezm metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT lopezf metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT volpedoa metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT ribicichmm metodosdeinactivaciondeparasitospresentesenpescadoscomercializadosparaconsumohumano AT farinafa areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT pasqualettimi areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT aronowiczt areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT ercolem areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT bessic areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT alvarezm areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT lopezf areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT volpedoa areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption AT ribicichmm areviewontheinactivationmethodsofparasitespresentinfishintendedforhumanconsumption |
_version_ |
1769808113740808192 |
spelling |
I28-R145-HWA_67662023-06-15 The prevention and control of parasites are essential tasks in the fishing industry that tend to avoid significant economic problems and health risks. There exists some parasites that have a devastating effect on aquaculture, since they find the ideal place to reproduce in the breeding stations. Consequently, it is necessary to use appropriate inactivation methods on fish to guarantee the quality of the food product, preserve its organoleptic characteristics and avoid the contagion of people by zoonotic parasites. To this end, a bibliographic search was carried out in order to describe the main methods of inactivation of zoonotic fish borne parasites reported in Argentina. Freezing, cooking, salting, marinating, smoking and irradiation are postulated as possible treatments to ensure the safety of various fish products and by-products when they are applied under certain conditions. Regulations on parasites, guides and documents for industry and consumer education constitute fundamental strategies to produce safe food for the population. Fil: Fariña, F.A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Cátedra de Parasitología y Enfermedades Parasitarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Fariña, F.A. CONICET - Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Producción Animal (INPA). Buenos Aires, Argentina Fil: Pasqualetti, M.I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Cátedra de Parasitología y Enfermedades Parasitarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Pasqualetti, M.I. CONICET - Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Producción Animal (INPA). Buenos Aires, Argentina Fil: Aronowicz, T. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Cátedra de Parasitología y Enfermedades Parasitarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Ercole, M. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Cátedra de Parasitología y Enfermedades Parasitarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Ercole, M. CONICET - Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Producción Animal (INPA). Buenos Aires, Argentina Fil: Bessi, C. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Cátedra de Parasitología y Enfermedades Parasitarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Bessi, C. CONICET - Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Producción Animal (INPA). Buenos Aires, Argentina Fil: Alvarez, M. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca (MAGYP.) Subsecretaría de Pesca y Acuicultura. Dirección de Planificación Pesquera. Buenos Aires, Argentina Fil: Alvarez, M. Universidad Nacional de Moreno. Buenos Aires, Argentina Fil: Lopez, F. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Volpedo, A. CONICET - Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Producción Animal (INPA). Buenos Aires, Argentina Fil: Ribicich, M.M. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Cátedra de Parasitología y Enfermedades Parasitarias. Buenos Aires, Argentina Fil: Ribicich, M.M. CONICET - Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Producción Animal (INPA). Buenos Aires, Argentina Fariña, F.A. Pasqualetti, M.I. Aronowicz, T. Ercole, M. Bessi, C. Alvarez, M. Lopez, F. Volpedo, A. Ribicich, M.M. 2021 La prevención y el control de las parasitosis constituyen eslabones fundamentales en las diferentes etapas del proceso productivo de la industria pesquera, debido a que estos agentes pueden causar importantes problemas económicos y riesgos para la salud. Existen ciertas especies de parásitos que poseen un efecto devastador en la producción acuícola, ya que encuentran en las estaciones de cría, el lugar ideal para reproducirse. En consecuencia, es necesario utilizar tratamientos de inactivación adecuados para garantizar la calidad del producto alimenticio, conservar sus características organolépticas y evitar el contagio de las personas por parásitos zoonóticos. Se realizó una búsqueda bibliográfica con el objetivo de describir los principales métodos de inactivación de parásitos zoonóticos reportados en Argentina. La congelación, cocción, salazón, marinado, ahumado e irradiación constituyen tratamientos postulados para asegurar la inocuidad de diversos productos y subproductos pesqueros cuando son aplicados bajo determinadas condiciones. Las regulaciones sobre parasitosis, guías y documentos para la industria y educación de los consumidores constituyen estrategias fundamentales para producir alimentos seguros para la población. application/pdf ISSN 1668-3498 (en línea) parásitos inactivación zoonosis peces ETA parasites inactivation zoonoses fishes FBD spa Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ InVet, vol. 23, nº2 Métodos de inactivación de parásitos presentes en pescados comercializados para consumo humano A review on the inactivation methods of parasites present in fish intended for human consumption info:eu-repo/semantics/article info:ar-repo/semantics/artículo info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_6766 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_6766.dir/6766.PDF |