La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina
A factor that affects pork meat consumption is the gap between farm price and supermarket price. The value integration analysis throughout the marketing pork chain during the peso-dollar one to one period and after the devaluation shock showed the same trend that the rest of the economy. Beef shelf...
Guardado en:
Autores principales: | , , |
---|---|
Formato: | Artículo publishedVersion |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias.
2005
|
Materias: | |
Acceso en línea: | http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_4592 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_4592.dir/4592.PDF |
Aporte de: |
id |
I28-R145-HWA_4592 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
I28-R145-HWA_45922021-07-01 A factor that affects pork meat consumption is the gap between farm price and supermarket price. The value integration analysis throughout the marketing pork chain during the peso-dollar one to one period and after the devaluation shock showed the same trend that the rest of the economy. Beef shelf prices grew more than those of pork meat, whereas farm prices showed the opposite trend. Pork meat value did not follow either the dollar performance or the basic needs basket increase in full extent. For fresh pork cuts, the lower price increases corresponded to those with the highest demand on the consumer?s part ?ham, shoulder and loin-; cheaper cuts such as internal fat and fat showed the highest rise. After the devaluation, primary production experienced a higher income, which was absorbed 53 % by supermarkets and 47% by final consumers. Supermarkets have reduced their participation in added value from 64% in 2001 to 45% in 2002.\n Fil: Paturlanne, V. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Porcinotecnia. Buenos Aires, Argentina Fil: Basso, C.P. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Porcinotecnia. Buenos Aires, Argentina Fil: Vieites, C.M. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Porcinotecnia. Buenos Aires, Argentina Paturlanne, V. Basso, C.P. Vieites, C.M. 2005 Un factor que interviene en el consumo de carne porcina es el desfasaje entre el precio en el establecimiento productor y el final en supermercados. La integración de valor en la cadena porcina durante la convertibilidad y luego de la devaluación mostró la misma tendencia que en el resto de la economía: una suba en el nivel de precios al consumidor. Los precios de venta en góndola de carne vacuna se incrementaron en mayor porcentaje que los porcinos, mientras que para el animal en pie ocurrió lo contrario. El valor de la carne porcina no siguió las directrices del dólar en cuanto a la magnitud de su aumento, y lo mismo ocurrió cuando se lo comparó con la canasta familiar básica. Los cortes frescos porcinos más demandados por el consumidor: jamón, paleta y costeleta, registraron menor incremento en sus precios; cortes económicos como unto y grasa sufrieron la mayor suba. Luego de la devaluación, la producción primaria registró un mayor ingreso, que fue absorbido por el supermercado en un 53% y trasladado al consumidor final en un 47%. El supermercadismo redujo su participación en el valor agregado del 64% en el año 2001 al 45% en 2002. application/pdf 1514-6634 (impreso) 1668-3498 (en línea) res porcina devaluación monetaria integración de valor pork carcass monetary devaluation value integration spa Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ InVet, vol. 07, nº1 La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina Pork carcass value integration: changes due to monetary devaluation in Argentina info:eu-repo/semantics/article info:ar-repo/semantics/artículo info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_4592 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_4592.dir/4592.PDF |
institution |
Universidad de Buenos Aires |
institution_str |
I-28 |
repository_str |
R-145 |
collection |
Repositorio Digital de la Universidad de Buenos Aires (UBA) |
language |
Español |
orig_language_str_mv |
spa |
topic |
res porcina devaluación monetaria integración de valor pork carcass monetary devaluation value integration |
spellingShingle |
res porcina devaluación monetaria integración de valor pork carcass monetary devaluation value integration Paturlanne, V. Basso, C.P. Vieites, C.M. La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina |
topic_facet |
res porcina devaluación monetaria integración de valor pork carcass monetary devaluation value integration |
description |
A factor that affects pork meat consumption is the gap between farm price and supermarket price. The value integration analysis throughout the marketing pork chain during the peso-dollar one to one period and after the devaluation shock showed the same trend that the rest of the economy. Beef shelf prices grew more than those of pork meat, whereas farm prices showed the opposite trend. Pork meat value did not follow either the dollar performance or the basic needs basket increase in full extent. For fresh pork cuts, the lower price increases corresponded to those with the highest demand on the consumer?s part ?ham, shoulder and loin-; cheaper cuts such as internal fat and fat showed the highest rise. After the devaluation, primary production experienced a higher income, which was absorbed 53 % by supermarkets and 47% by final consumers. Supermarkets have reduced their participation in added value from 64% in 2001 to 45% in 2002.\n |
format |
Artículo Artículo publishedVersion |
author |
Paturlanne, V. Basso, C.P. Vieites, C.M. |
author_facet |
Paturlanne, V. Basso, C.P. Vieites, C.M. |
author_sort |
Paturlanne, V. |
title |
La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina |
title_short |
La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina |
title_full |
La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina |
title_fullStr |
La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina |
title_full_unstemmed |
La integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en Argentina |
title_sort |
la integración del valor de la res porcina: cambios originados por la devaluación monetaria en argentina |
publisher |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. |
publishDate |
2005 |
url |
http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=pveterinaria/invet&cl=CL1&d=HWA_4592 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/pveterinaria/invet/index/assoc/HWA_4592.dir/4592.PDF |
work_keys_str_mv |
AT paturlannev laintegraciondelvalordelaresporcinacambiosoriginadosporladevaluacionmonetariaenargentina AT bassocp laintegraciondelvalordelaresporcinacambiosoriginadosporladevaluacionmonetariaenargentina AT vieitescm laintegraciondelvalordelaresporcinacambiosoriginadosporladevaluacionmonetariaenargentina AT paturlannev porkcarcassvalueintegrationchangesduetomonetarydevaluationinargentina AT bassocp porkcarcassvalueintegrationchangesduetomonetarydevaluationinargentina AT vieitescm porkcarcassvalueintegrationchangesduetomonetarydevaluationinargentina |
_version_ |
1766022755879223296 |