Caracterización fitoquímica del cedrón (Aloysia citrodora Paláu, Verbenáceas) en Argentina para su normalización

Lemon verbena (Aloysia citrodora) is the most widespread native aromatic species in the world. The volatile fraction is one of its most prominent features. The main component of its essential oil (EO) is citral, which together with limonene are responsible for the characteristic aroma.\nFor its medi...

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Autor principal: Di Leo Lira, Paola
Otros Autores: Baren, Catalina María van
Formato: Tesis doctoral acceptedVersion
Lenguaje:Español
Publicado: Facultad de Farmacia y Bioquímica 2016
Materias:
Acceso en línea:http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=posgraafa&cl=CL1&d=HWA_1383
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spelling I28-R145-HWA_13832019-09-25 Lemon verbena (Aloysia citrodora) is the most widespread native aromatic species in the world. The volatile fraction is one of its most prominent features. The main component of its essential oil (EO) is citral, which together with limonene are responsible for the characteristic aroma.\nFor its medicinal use, the nonvolatile fraction is also very important. Verbascoside has been identified as the major compound in this fraction and as the great responsible for its various bioactivities.\nThe development of this work allowed to know the phytochemical variability in wild and cultivated populations in Argentina and to establish quality standards for its different uses. The chemical composition of EO of 135 samples was determined by chromatography GC-FID-MS. By observing the differences in the qualitative and quantitative profiles they were grouped into six different chemotypes. Sabinone was isolated for the first time in an EO and identified by spectroscopic means.\nVerbascoside content was determined by HPLC in 52 samples. The average result was 2.1% P/P.\nThis information is expected to contribute to the drafting of quality standards for the Argentinian lemon verbena, allowing the choice of genetic material for cultivation using good agricultural management obtaining materials that comply with the market requirements. Fil: Di Leo Lira, Paola. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina Baren, Catalina María van Facultad de Farmacia y Bioquímica Bandoni, Arnaldo Luis Di Leo Lira, Paola 2016-10-06 El cedrón (Aloysia citrodora) es la especie aromática nativa más difundida en el mundo. La fracción volátil es una de sus características más destacadas. El principal componente de su aceite esencial (AE) es el citral, que, junto con el limoneno, son los responsables del olor característico.\nDesde el punto de vista de su uso medicinal, es también muy importante la fracción no volátil. El verbascósido, compuesto mayoritario, ha sido determinado como uno de los responsables de sus distintas bioactividades.\nEl desarrollo de este trabajo permitió conocer la variabilidad fitoquímica en poblaciones silvestres y cultivadas en la Argentina y establecer parámetros de calidad para sus diferentes usos. Se determinó la composición química de AE de 135 muestras por cromatografía GC-MS. Observando las diferencias en los perfiles cuali-cuantitativos, fueron agrupadas en 6 quimiotipos.\nEl compuesto sabinona fue aislado e identificado por primera vez en un AE.\nSe determinó el contenido de verbascósido por HPLC en 52 muestras. El resultado promedio fue 2.1% P/P.\nCon esta información se espera contribuir con la redacción de normas de calidad para el cedrón argentino, las que favorecerán la elección del material genético para cultivo, permitiendo un buen manejo agrícola y compitiendo con la oferta de otros países. application/pdf Benavides, María Patricia Pitta, Sandra Caffini, Néstor Aloysia Citrodora Cedrón Plantas medicinales Fitoquímica Arómaticas Argentina spa Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ Ciencia de la vida Caracterización fitoquímica del cedrón (Aloysia citrodora Paláu, Verbenáceas) en Argentina para su normalización info:eu-repo/semantics/doctoralThesis info:ar-repo/semantics/tesis doctoral info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/cgi-bin/library.cgi?a=d&c=posgraafa&cl=CL1&d=HWA_1383 http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/posgraafa/index/assoc/HWA_1383.dir/1383.PDF
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description Lemon verbena (Aloysia citrodora) is the most widespread native aromatic species in the world. The volatile fraction is one of its most prominent features. The main component of its essential oil (EO) is citral, which together with limonene are responsible for the characteristic aroma.\nFor its medicinal use, the nonvolatile fraction is also very important. Verbascoside has been identified as the major compound in this fraction and as the great responsible for its various bioactivities.\nThe development of this work allowed to know the phytochemical variability in wild and cultivated populations in Argentina and to establish quality standards for its different uses. The chemical composition of EO of 135 samples was determined by chromatography GC-FID-MS. By observing the differences in the qualitative and quantitative profiles they were grouped into six different chemotypes. Sabinone was isolated for the first time in an EO and identified by spectroscopic means.\nVerbascoside content was determined by HPLC in 52 samples. The average result was 2.1% P/P.\nThis information is expected to contribute to the drafting of quality standards for the Argentinian lemon verbena, allowing the choice of genetic material for cultivation using good agricultural management obtaining materials that comply with the market requirements.
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