Características nutricionales de genotipos de quinoa del nivel del mar cultivadas en ambientes templados de Argentina
The nutritional composition of quinoa from traditional growing regions is well known, however it is necessary to investigate the nutritional traits of that cultivated in other regions. The objective of this work was to study the proximal composition, the fatty acid profile and the total saponin cont...
Autor principal: | |
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Formato: | Artículo revista |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas (UNL)
2020
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Materias: | |
Acceso en línea: | https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/7885 |
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I26-R133-article-78852020-05-11T16:11:10Z Características nutricionales de genotipos de quinoa del nivel del mar cultivadas en ambientes templados de Argentina Nutritional traits of sea level quinoa genotypes cultivated in temperate environments of Ar- gentina Sanahuja, María del Carmen quinoa sea level genotype nutritional traits quinoa genotipo nivel del mar características nutricionales The nutritional composition of quinoa from traditional growing regions is well known, however it is necessary to investigate the nutritional traits of that cultivated in other regions. The objective of this work was to study the proximal composition, the fatty acid profile and the total saponin content of 4 genotypes of sea level quinoa (SL) cultivated in temperate environments of Argentina and to compare them with those of native quinoa of northwestern Argentina (NWA), which was previously studied. The protein content was significantly lower (SL: 12.8 vs. NWA: 16.8 g100-1g; p <0.0001) while the presence of polyunsaturated fatty acids was higher (SL: 87.8 vs. NWA: 83%; p <0.001), in terms of linoleic acid. However, all the nutritional attributes were found within the ranges reported in the international literature. The results obtained suggest that the genotype and the growing environment would affect the nutritional properties of quinoa, which should be taken into account for their selection and use from the nutritional point of view. Knowing the differences between quinoa from different regions of Argentina contributes with national data in the tables of food composition. La composición nutricional de la quinoa proveniente de las regiones tradicionales de cultivo es bien conocida, sin embargo es necesario investigar las propiedades nutricionales de aquella cultivada en otras regiones. El objetivo de este trabajo fue estudiar la composición centesimal, perfil de ácidos grasos y contenido total de saponinas de 4 genotipos de quinoa del nivel del mar (NM) cultivadas en ambientes templados de Argentina y compararlas con las de quinoa nativa del noroeste argentino (NOA), que fuera previamente estudiada. El contenido proteico fue significativamente menor (NM: 12.8 vs NOA: 16.8 g100-1g; p<0.0001), mientras que el de ácidos grasos poliinsaturados fue mayor (NM: 87.8 vs NOA: 83%; p<0.001), a expensas del ácido linoleico. Asimismo, todos los atributos nutricionales se encontraron dentro de los rangos reportados en la literatura internacional. Los resultados obtenidos sugieren que el genotipo y el ambiente de cultivo incidirían en las propiedades nutricionales de la quinoa, lo que debería ser tenido en cuenta para su elección y aprovechamiento desde el punto de vista nutricional. Conocer las diferencias entre quinoas de distintas regiones de Argentina contribuye con datos nacionales en las tablas de composición de alimentos. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas (UNL) 2020-03-10 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/7885 10.14409/fabicib.v23i0.7885 FABICIB; Vol. 23 (2019): FABICIB; 16-28 FABICIB; Vol. 23 (2019): FABICIB; 16-28 2362-5546 0329-5559 10.14409/fabicib.v23i0 spa https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/7885/12460 Derechos de autor 2020 FABICIB |
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The nutritional composition of quinoa from traditional growing regions is well known, however it is necessary to investigate the nutritional traits of that cultivated in other regions. The objective of this work was to study the proximal composition, the fatty acid profile and the total saponin content of 4 genotypes of sea level quinoa (SL) cultivated in temperate environments of Argentina and to compare them with those of native quinoa of northwestern Argentina (NWA), which was previously studied. The protein content was significantly lower (SL: 12.8 vs. NWA: 16.8 g100-1g; p <0.0001) while the presence of polyunsaturated fatty acids was higher (SL: 87.8 vs. NWA: 83%; p <0.001), in terms of linoleic acid. However, all the nutritional attributes were found within the ranges reported in the international literature. The results obtained suggest that the genotype and the growing environment would affect the nutritional properties of quinoa, which should be taken into account for their selection and use from the nutritional point of view. Knowing the differences between quinoa from different regions of Argentina contributes with national data in the tables of food composition. |
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