Relación entre los condicionantes de la autonomía culinaria y el consumo de ultraprocesados en hogares de la región de Santa Fe capital y Paraná
The quality of food is determined by type, quantity and quality of food. The knowledge for its choice and combination, skills, culture, socioeconomic environment, purchasing power, time and physical access condition the construction of the dish. The study carried out had a quantitative, observationa...
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| Formato: | Artículo revista |
| Lenguaje: | Español |
| Publicado: |
Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas (UNL)
2025
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I26-R133-article-134972025-05-20T18:06:10Z Relación entre los condicionantes de la autonomía culinaria y el consumo de ultraprocesados en hogares de la región de Santa Fe capital y Paraná Nuñez, M. L. Visconti, G. Autonomía culinaria Habilidades culinarias - Ultraprocesados - Hogares. The quality of food is determined by type, quantity and quality of food. The knowledge for its choice and combination, skills, culture, socioeconomic environment, purchasing power, time and physical access condition the construction of the dish. The study carried out had a quantitative, observational, descriptive and cross-sectional approach. 93 households were evaluated, where an adult was invited to participate through informed consent (via WhatsApp) to complete a survey. Among the variables that were analyzed are: economic availability, mobility, time, planning for purchase and preparation, frequency of consumption of PUP, culinary skills (HC). The data was processed in Microsoft Excel with descriptive statistics and associations were sought (chi-square, α: 0.05). 53.7% of the households consumed more than twice a week (High-PUP) and 46.2% once a week or never (Low-PUP). 84.9% spent less than 50% of their income on food, they had fresh and dry food, except legumes, nuts and seeds. They had mobility, access to places of purchase, time and HC. The importance attributed to homemade meals was associated with the consumption of PUPs. Among the most consumed are those that accompany breakfasts, snacks, snacks and preferably in the child population. La calidad de la alimentación está determinada por tipo, cantidad y calidad de alimentos. Los conocimientos para su elección y combinación, capacidades, cultura, entorno socioeconómico, capacidad de compra, tiempo y acceso físico condicionan la construcción del plato. El estudio realizado fue de enfoque cuantitativo, observacional, descriptivo y transversal. Se valoraron 93 hogares, donde un adulto fue invitado a participar mediante consentimiento informado (vía WhatsApp) a completar una encuesta. Entre las variables que se analizaron se encuentran: disponibilidad económica, movilidad, tiempo, planificación para compra y preparación, frecuencia de consumo de PUP, habilidades culinarias (HC). Los datos se procesaron en Microsoft Excel con estadísticos descriptivos y se buscaron asociaciones (chi-cuadrado, α: 0,05). El 53,7% de los hogares consumían más de dos veces por semana (Alto-PUP) y 46,2% una vez por semana o nunca (Bajo-PUP). El 84,9% destinaban menos del 50% de sus ingresos a la alimentación, disponían de alimentos frescos y secos, excepto legumbres, frutos secos y semillas. Contaban con movilidad, acceso a los lugares de compra, tiempo y HC. La importancia atribuida a las comidas caseras se asoció al consumo de PUP. Entre los más consumidos son los que acompañan desayunos, meriendas, colaciones y de preferencia en la población infantil. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas (UNL) 2025-05-20 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/13497 10.14409/fabicib.v27i0.13497 FABICIB; Vol. 27 (2024): FABICIB 27 FABICIB; Vol. 27 (2024): FABICIB 27 2362-5546 0329-5559 10.14409/fabicib.v27i spa https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/13497/20112 Derechos de autor 2024 Lic. M.L. Nuñez, Lic. G. Visconti https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
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Universidad Nacional del Litoral |
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The quality of food is determined by type, quantity and quality of food. The knowledge for its choice and combination, skills, culture, socioeconomic environment, purchasing power, time and physical access condition the construction of the dish.
The study carried out had a quantitative, observational, descriptive and cross-sectional approach. 93 households were evaluated, where an adult was invited to participate through informed consent (via WhatsApp) to complete a survey.
Among the variables that were analyzed are: economic availability, mobility, time, planning for purchase and preparation, frequency of consumption of PUP, culinary skills (HC). The data was processed in Microsoft Excel with descriptive statistics and associations were sought (chi-square, α: 0.05).
53.7% of the households consumed more than twice a week (High-PUP) and 46.2% once a week or never (Low-PUP). 84.9% spent less than 50% of their income on food, they had fresh and dry food, except legumes, nuts and seeds. They had mobility, access to places of purchase, time and HC.
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