Comportamiento antioxidante y polifenólico del Sacha Ajo (Mansoa allicea L) en extracción seca y húmeda
To evaluate the antioxidant and polyphenolic behavior of the species (Mansoa alliacea L) commonly known as sacha ajo, which is a bush of the Amazonian region that has medicinal uses by the population, in our research the Folin-Ciocalteau method was applied and total antioxidant activity according to...
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Formato: | Artículo revista |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas (UNL)
2022
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Acceso en línea: | https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/12274 |
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I26-R133-article-122742022-12-16T18:34:30Z Comportamiento antioxidante y polifenólico del Sacha Ajo (Mansoa allicea L) en extracción seca y húmeda Antioxidant and polyphenolic behavior of Sacha garlic (Mansoa allicea L) in dry and wet extraction Enríquez, M. Torres, L.A. López, R. Checa, X. Garlic sacha essential oils Folin-Ciocalteua FRAP ABTS Ajo sacha aceites esenciales Folin-Ciocalteua FRAP ABTS To evaluate the antioxidant and polyphenolic behavior of the species (Mansoa alliacea L) commonly known as sacha ajo, which is a bush of the Amazonian region that has medicinal uses by the population, in our research the Folin-Ciocalteau method was applied and total antioxidant activity according to FRAP (Ferric ion reducing antioxidant Power) and ABTS (2,2-Azinobis (3-ethylbenzthiazolin) -6-sulfonic acid). The method of extraction of essential oils used for this investigation was steam distillation, using reflux with a Clevenger trap to separate oils lighter than water. The yield for each of the essential oils was determined quantitatively from the wet and dry weight of the plant. A simplex-lattice design was used to determine the measuring points of antioxidant activity (proportions of essential oils). It was found that the wet leaf in relation to the dry generates more components in this plant species, after generating statistical analysis we define that there is a dispersion among the analysis factors, generating significant differences. Evaluar el comportamiento antioxidante y polifenólico de la especie (Mansoa alliacea L) conocido comúnmente como sacha ajo, que es un arbusto de la región amazónica que tiene usos medicinales por parte de la población, en nuestra investigación se aplicó el método de Folin-Ciocalteau y actividad antioxidante total según FRAP (Ferric ion reducing antioxidant Power) y ABTS (Ácido 2,2 – azinobis (3-etilbenzotiazolin)-6-sulfónico). El método de extracción de aceites esenciales utilizado para esta investigación fue la destilación por arrastre con vapor, empleando reflujo con una trampa de Clevenger para separar los aceites más ligeros que el agua. Se determinó cuantitativamente el rendimiento para cada uno de los aceites esenciales a partir del peso húmedo y seco de la planta. Se empleó un diseño Simplex-Lattice para determinar los puntos de medición de actividad antioxidante (proporciones de los aceites esenciales) Se encontró como resultado que la hoja húmeda en relación a la seca genera más componentes en esta especie vegetal, luego de generar el análisis estadístico definimos que existe una dispersión entre los factores de analisis, generándose diferencias significativas. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas (UNL) 2022-12-15 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf application/epub+zip https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/12274 10.14409/fabicib.v26i2.12274 FABICIB; Vol. 26 (2022): FABICIB FABICIB; Vol. 26 (2022): FABICIB 2362-5546 0329-5559 10.14409/fabicib.v26i spa https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/12274/16818 https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/FABICIB/article/view/12274/16819 Derechos de autor 2022 FABICIB https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.es_ES |
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To evaluate the antioxidant and polyphenolic behavior of the species (Mansoa alliacea L) commonly known as sacha ajo, which is a bush of the Amazonian region that has medicinal uses by the population, in our research the Folin-Ciocalteau method was applied and total antioxidant activity according to FRAP (Ferric ion reducing antioxidant Power) and ABTS (2,2-Azinobis (3-ethylbenzthiazolin) -6-sulfonic acid). The method of extraction of essential oils used for this investigation was steam distillation, using reflux with a Clevenger trap to separate oils lighter than water. The yield for each of the essential oils was determined quantitatively from the wet and dry weight of the plant. A simplex-lattice design was used to determine the measuring points of antioxidant activity (proportions of essential oils). It was found that the wet leaf in relation to the dry generates more components in this plant species, after generating statistical analysis we define that there is a dispersion among the analysis factors, generating significant differences. |
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