Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)

This article analyzes a set of initiatives taken by the Argentine State concerning food production, trade and consumption between 1930 and 1943. The paper considers three areas of state intervention (Ministerio de Agricultura, Oficinas Químicas and Instituto de la Nutrición) and shows the actions th...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor principal: Buschini, José Daniel
Formato: Artículo revista
Lenguaje:Español
Publicado: Universidad Nacional de Rosario - Centro de Investigaciones Sociales (CIS) IDES /CONICET 2023
Materias:
Acceso en línea:https://www.estudiossocialesdelestado.org/index.php/ese/article/view/303
Aporte de:
id I15-R234-article-303
record_format ojs
spelling I15-R234-article-3032023-01-03T16:33:40Z Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943) Producción, comercio y consumo de alimentos como objeto de iniciativas estatales en la Argentina (1930-1943) Buschini, José Daniel Estado, fiscalización de alimentos, mercado interno, 1930-1943. Argentine State, food control, food consumption, 1930-1940 This article analyzes a set of initiatives taken by the Argentine State concerning food production, trade and consumption between 1930 and 1943. The paper considers three areas of state intervention (Ministerio de Agricultura, Oficinas Químicas and Instituto de la Nutrición) and shows the actions that were taken to improve and diversify food production for the domestic market, strengthen food control and ensure good nutrition for different sectors of the population. In each of these areas, the paper argues, the action of some experts identified with global epistemic communities, who promoted foreign developments locally, played a key role. The paper also analyzes transformations in the economy, the society and the State that favored the realization of these initiatives. El artículo analiza un conjunto de iniciativas por medio de las cuales el Estado argentino concibió y dio respuesta a problemas vinculados con la producción, el comercio y el consumo de alimentos, entre los años 1930 y 1943. El trabajo considera tres áreas de intervención estatal (el Ministerio de Agricultura, las Oficinas Químicas y el Instituto de la Nutrición) y muestra cómo en cada una de ellas se llevaron adelante acciones para mejorar y diversificar la producción de alimentos destinados al mercado interno, fortalecer la fiscalización de alimentos y garantizar una buena alimentación para diferentes sectores de la población. En cada uno de estos ámbitos, se argumenta, fue clave la acción de algunos expertos identificados con comunidades epistémicas globales, quienes impulsaron localmente desarrollos foráneos. Asimismo, se consideran transformaciones en la economía, la sociedad y el Estado que favorecieron la concreción de estas iniciativas. Universidad Nacional de Rosario - Centro de Investigaciones Sociales (CIS) IDES /CONICET 2023-01-03 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://www.estudiossocialesdelestado.org/index.php/ese/article/view/303 10.35305/ese.v8i16.303 Estudios Sociales del Estado; Vol. 8 Núm. 16 (2022): Estado, saber experto y la configuración del problema alimentario en América Latina (1900-1960) 2422-7803 spa https://www.estudiossocialesdelestado.org/index.php/ese/article/view/303/244
institution Universidad Nacional de Rosario
institution_str I-15
repository_str R-234
container_title_str Estudios Sociales del Estado
language Español
format Artículo revista
topic Estado, fiscalización de alimentos, mercado interno, 1930-1943.
Argentine State, food control, food consumption, 1930-1940
spellingShingle Estado, fiscalización de alimentos, mercado interno, 1930-1943.
Argentine State, food control, food consumption, 1930-1940
Buschini, José Daniel
Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)
topic_facet Estado, fiscalización de alimentos, mercado interno, 1930-1943.
Argentine State, food control, food consumption, 1930-1940
author Buschini, José Daniel
author_facet Buschini, José Daniel
author_sort Buschini, José Daniel
title Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)
title_short Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)
title_full Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)
title_fullStr Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)
title_full_unstemmed Production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in Argentina (1930-1943)
title_sort production, trade and consumption of food as the object of state initiatives in argentina (1930-1943)
description This article analyzes a set of initiatives taken by the Argentine State concerning food production, trade and consumption between 1930 and 1943. The paper considers three areas of state intervention (Ministerio de Agricultura, Oficinas Químicas and Instituto de la Nutrición) and shows the actions that were taken to improve and diversify food production for the domestic market, strengthen food control and ensure good nutrition for different sectors of the population. In each of these areas, the paper argues, the action of some experts identified with global epistemic communities, who promoted foreign developments locally, played a key role. The paper also analyzes transformations in the economy, the society and the State that favored the realization of these initiatives.
publisher Universidad Nacional de Rosario - Centro de Investigaciones Sociales (CIS) IDES /CONICET
publishDate 2023
url https://www.estudiossocialesdelestado.org/index.php/ese/article/view/303
work_keys_str_mv AT buschinijosedaniel productiontradeandconsumptionoffoodastheobjectofstateinitiativesinargentina19301943
AT buschinijosedaniel produccioncomercioyconsumodealimentoscomoobjetodeiniciativasestatalesenlaargentina19301943
first_indexed 2023-06-26T22:50:32Z
last_indexed 2023-06-26T22:50:32Z
_version_ 1769807369162719232