Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties

Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Barrionuevo, Guillermina, Grosso, Nelson R., Olmedo, Rubén H., Nepote, Valeria
Formato: conferenceObject
Lenguaje:Inglés
Publicado: 2024
Materias:
Acceso en línea:http://hdl.handle.net/11086/553232
Aporte de:
id I10-R141-11086-553232
record_format dspace
spelling I10-R141-11086-5532322024-08-10T06:24:40Z Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties Barrionuevo, Guillermina Grosso, Nelson R. Olmedo, Rubén H. Nepote, Valeria Maní Antioxidante Compuestos fenólicos Química de los alimentos Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Guillermina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Fil: Grosso, Nelson R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina Fil: Grosso, Nelson R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Peanut skins have phenolic compounds with antioxidant properties and could be used as a source of natural antioxidants. The objective of this work was to compare the efficiency, chemical composition, and antioxidant activity of skin extracts obtained from two peanut varieties. Peanut skins were prepared by blanching process from kernels of Runner (R) and Virginia (V) peanut varieties. Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Guillermina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Fil: Grosso, Nelson R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina Fil: Grosso, Nelson R. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Fil: Olmedo, Rubén H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Otras Ciencias Agrícolas 2024-08-09T15:14:25Z 2024-08-09T15:14:25Z 2015 conferenceObject http://hdl.handle.net/11086/553232 eng Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Impreso
institution Universidad Nacional de Córdoba
institution_str I-10
repository_str R-141
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
language Inglés
topic Maní
Antioxidante
Compuestos fenólicos
Química de los alimentos
spellingShingle Maní
Antioxidante
Compuestos fenólicos
Química de los alimentos
Barrionuevo, Guillermina
Grosso, Nelson R.
Olmedo, Rubén H.
Nepote, Valeria
Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
topic_facet Maní
Antioxidante
Compuestos fenólicos
Química de los alimentos
description Fil: Barrionuevo, Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
format conferenceObject
author Barrionuevo, Guillermina
Grosso, Nelson R.
Olmedo, Rubén H.
Nepote, Valeria
author_facet Barrionuevo, Guillermina
Grosso, Nelson R.
Olmedo, Rubén H.
Nepote, Valeria
author_sort Barrionuevo, Guillermina
title Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
title_short Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
title_full Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
title_fullStr Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
title_full_unstemmed Chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
title_sort chemical composition and antioxidant activity of peanut skin extracts obtained from virginia and runner varieties
publishDate 2024
url http://hdl.handle.net/11086/553232
work_keys_str_mv AT barrionuevoguillermina chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties
AT grossonelsonr chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties
AT olmedorubenh chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties
AT nepotevaleria chemicalcompositionandantioxidantactivityofpeanutskinextractsobtainedfromvirginiaandrunnervarieties
_version_ 1809206889764880384