Microbiota at the cross road of diet and health: how dietary fats shape bacterial land-scape and influence global health

This article is a preprint and has not been certified by peer review.

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Portela, Néstor D., Eberhardt, Natalia, Bergero, Gastón, Mazzocco, Yanina L., Aoki, Maria P., Galván, Cristian A., Cano, Roxana C., Pesoa, Susana A.
Otros Autores: https://orcid.org/0000-0002-3309-4563
Formato: publishedVersion article
Lenguaje:Inglés
Publicado: 2024
Materias:
Acceso en línea:http://hdl.handle.net/11086/552764
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2024.07.08.602483v1.abstract
http://doi.org/10.1101/2024.07.08.602483
Aporte de:
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institution Universidad Nacional de Córdoba
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collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
language Inglés
topic Obesity
Immune-metabolism
Adipose tissue regulatory T cells
Gut microbiota
Omega-3
High fat diet
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Portela, Néstor D.
Eberhardt, Natalia
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Microbiota at the cross road of diet and health: how dietary fats shape bacterial land-scape and influence global health
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Unidad Asociada Área Ciencias Agrarias, Ingeniería, Ciencias Biológicas y de la Salud; Argentina. Fil: Eberhardt, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Eberhardt, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Eberhardt, Natalia. University School of Medicine. Cardiovascular Research Center. Department of Medicine, Division of Cardiology, New York; United States. Fil: Bergero, Gastón. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Bergero, Gastón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Mazzocco, Yanina L. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Mazzocco, Yanina L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Aoki, María P. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Aoki, María P. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Galván, Cristian A. LACE Laboratorios. Departamento de Diagnóstico Molecular, Córdoba; Argentina. Fil: Galván, Cristian A. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas. Unidad Asociada Área Ciencias Agrarias, Ingeniería, Ciencias Biológicas y de la Salud; Argentina. Fil: Cano, Roxana C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Cano, Roxana C. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas. Unidad Asociada Área Ciencias Agrarias, Ingeniería, Ciencias Biológicas y de la Salud; Argentina. Fil: Pesoa, Susana A. LACE Laboratorios. Departamento de Diagnóstico Molecular, Córdoba; Argentina. Host-gut microbiota (GM) interactions play a pivotal role in shaping the delicate balance between health and disease within the human body. The impact of dietary factors, specifically high fat content diets on GM composition has been widely demonstrated. We have previously shown that the constant and sustained administration of Omega-3 fatty acids induced specific changes in GM composition, modulating the immune metabolic response of visceral adipose tissue (VAT) in our mouse model of obesity. We now set out to determine if this effect is Omega-3 dose-dependent. To achieve this, C57BL/6J(B6) mice were fed for 24 weeks with three diets, two with medium content total fat, but different Omega-3 content and a control diet. GM composition, metabolic biomarkers and immune cells in VAT were analyzed. A distinctive segregation of GM composition, a significantly higher proportion of regulatory T cells (CD45+CD4+FoxP3+), Omega-3 dose dependent and increased levels of leptin and cholesterol with no differences in adiponectin values were found in fat fed groups. Simple mediation analyses revealed significant associations between the microbial profile and immunometabolic regulation. To remark is the capacity of Lachnospiraceae UCG- 001 to modulate levels of leptin, glucose, and cholesterol through the stimulation of CD45+CD4+FOXP3+IL10+ cells. Our findings suggest a modulatory effect of omega-3 fatty acids on the microbiota, the metabolism, and the immunoregulatory capacity of VAT, supporting the hypothesis that alteration of the GM composition by omega-3 fatty acids may be a promising approach in managing obesity and associated metabolic diseases. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Portela, Néstor D. LACE Laboratorios. Departamento de Diagnóstico Molecular, Córdoba; Argentina. Fil: Portela, Néstor D. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas. Unidad Asociada Área Ciencias Agrarias, Ingeniería, Ciencias Biológicas y de la Salud; Argentina. Fil: Eberhardt, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Eberhardt, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Eberhardt, Natalia. University School of Medicine. Cardiovascular Research Center. Department of Medicine, Division of Cardiology, New York; United States. Fil: Bergero, Gastón. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Bergero, Gastón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Mazzocco, Yanina L. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Mazzocco, Yanina L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Fil: Aoki, María P. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina. Fil: Aoki, María P. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. 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