Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds

Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Cittadini, M. Cecilia, Bodoira, Romina, Barrionuevo, Damián, Labuckas, Diana, Martínez, Marcela, Maestri, Damián
Otros Autores: https://orcid.org/0000-0002-3808-7899
Formato: publishedVersion article
Lenguaje:Español
Publicado: 2024
Materias:
Acceso en línea:http://hdl.handle.net/11086/552558
Aporte de:
id I10-R141-11086-552558
record_format dspace
institution Universidad Nacional de Córdoba
institution_str I-10
repository_str R-141
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
language Español
topic Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
spellingShingle Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
Cittadini, M. Cecilia
Bodoira, Romina
Barrionuevo, Damián
Labuckas, Diana
Martínez, Marcela
Maestri, Damián
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
topic_facet Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
description Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
author2 https://orcid.org/0000-0002-3808-7899
author_facet https://orcid.org/0000-0002-3808-7899
Cittadini, M. Cecilia
Bodoira, Romina
Barrionuevo, Damián
Labuckas, Diana
Martínez, Marcela
Maestri, Damián
format publishedVersion
article
author Cittadini, M. Cecilia
Bodoira, Romina
Barrionuevo, Damián
Labuckas, Diana
Martínez, Marcela
Maestri, Damián
author_sort Cittadini, M. Cecilia
title Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_short Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_full Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_fullStr Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_full_unstemmed Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_sort nutrient and bioactive compounds from neltuma spp. seeds
publishDate 2024
url http://hdl.handle.net/11086/552558
work_keys_str_mv AT cittadinimcecilia nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds
AT bodoiraromina nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds
AT barrionuevodamian nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds
AT labuckasdiana nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds
AT martinezmarcela nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds
AT maestridamian nutrientandbioactivecompoundsfromneltumasppseeds
_version_ 1806949074421678080
spelling I10-R141-11086-5525582024-07-05T06:25:25Z Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 https://orcid.org/0000-0002-2102-308X Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic compo- nents. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. 2024-07-04T14:51:20Z 2024-07-04T14:51:20Z 2024-01 article Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820 0003-021X http://hdl.handle.net/11086/552558 1558-9331 DOI: 10.1002/aocs.12820 spa Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/