Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina

Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Autores principales: Cittadini, María C., Cornaglia, Paola M., Perovic, Nilda R., Joekes, Silvia, Heinze, Verónica M., Bernal, Claudio, Actis, Adriana B.
Formato: publishedVersion article
Lenguaje:Inglés
Publicado: 2022
Materias:
Acceso en línea:http://hdl.handle.net/11086/28207
Aporte de:
id I10-R141-11086-28207
record_format dspace
spelling I10-R141-11086-282072023-08-30T13:16:33Z Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina Cittadini, María C. Cornaglia, Paola M. Perovic, Nilda R. Joekes, Silvia Heinze, Verónica M. Bernal, Claudio Actis, Adriana B. Beef Conjugated linoleic acid N-3 fatty acid Serum Salivary gland tumors publishedVersion Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT. http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3 publishedVersion Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Otras Ciencias de la Salud 2022-08-16T16:36:48Z 2022-08-16T16:36:48Z 2014 article 0250-7005 http://hdl.handle.net/11086/28207 1791-7530 eng Atribución – No Comercial – Sin Obra Derivada 4.0 Internacional http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Impreso; Electrónico y/o Digital
institution Universidad Nacional de Córdoba
institution_str I-10
repository_str R-141
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
language Inglés
topic Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
spellingShingle Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
Cittadini, María C.
Cornaglia, Paola M.
Perovic, Nilda R.
Joekes, Silvia
Heinze, Verónica M.
Bernal, Claudio
Actis, Adriana B.
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
topic_facet Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
description Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
format publishedVersion
article
author Cittadini, María C.
Cornaglia, Paola M.
Perovic, Nilda R.
Joekes, Silvia
Heinze, Verónica M.
Bernal, Claudio
Actis, Adriana B.
author_facet Cittadini, María C.
Cornaglia, Paola M.
Perovic, Nilda R.
Joekes, Silvia
Heinze, Verónica M.
Bernal, Claudio
Actis, Adriana B.
author_sort Cittadini, María C.
title Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_short Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_full Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_fullStr Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_full_unstemmed Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_sort beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in córdoba, argentina
publishDate 2022
url http://hdl.handle.net/11086/28207
work_keys_str_mv AT cittadinimariac beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
AT cornagliapaolam beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
AT perovicnildar beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
AT joekessilvia beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
AT heinzeveronicam beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
AT bernalclaudio beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
AT actisadrianab beefconsumptionandfattyacidsserumconcentrationrelationshipwithsalivaryglandtumorsincordobaargentina
_version_ 1782014754580070400