Eco - physiology of maize crops under combined stresses

The yield of maize (Zea mays L.) crops depends on their ability to intercept sunlight throughout the growing cycle, transform this energy into biomass and allocate it to the kernels. Abiotic stresses affect these ecophysiological determinants, reducing crop grain yield below the potential of each en...

Descripción completa

Guardado en:
Detalles Bibliográficos
Otros Autores: Cagnola, Juan Ignacio, D'Andrea, Karina Elizabeth, Rotili, Diego Hernán, Mercau, Jorge Luis, Ploschuk, Edmundo Leonardo, Maddonni, Gustavo Angel, Otegui, María Elena, Casal, Jorge José
Formato: Artículo
Lenguaje:Inglés
Materias:
Acceso en línea:http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2024cagnola.pdf
Material complementario
Material complementario
LINK AL EDITOR
Aporte de:Registro referencial: Solicitar el recurso aquí
LEADER 06464cab a22004937a 4500
001 20250710192917.0
003 AR-BaUFA
005 20250905102034.0
008 250710b2024 xxud||||o|||| 00| b|eng d
999 |c 57403  |d 57403 
999 |d 57403 
999 |d 57403 
999 |d 57403 
999 |d 57403 
999 |d 57403 
999 |d 57403 
022 |a 0960-7412| (impreso) 
022 |a 1365-313X (en línea) 
024 |a 10.1111/tpj.16595 
040 |a AR-BaUFA  |c AR-BaUFA 
245 0 0 |a Eco - physiology of maize crops under combined stresses 
520 |a The yield of maize (Zea mays L.) crops depends on their ability to intercept sunlight throughout the growing cycle, transform this energy into biomass and allocate it to the kernels. Abiotic stresses affect these ecophysiological determinants, reducing crop grain yield below the potential of each environment. Here we analyse the impact of combined abiotic stresses, such as water restriction and nitrogen deficiency or water restriction and elevated temperatures. Crop yield depends on the product of kernel yield per plant and the number of plants per unit soil area, but increasing plant population density imposes a crowding stress that reduces yield per plant, even within the range that maximises crop yield per unit soil area. Therefore, we also analyse the impact of abiotic stresses under different plant densities. We show that the magnitude of the detrimental effects of two combined stresses on field-grown plants can be lower, similar or higher than the sum of the individual stresses. These patterns depend on the timing and intensity of each one of the combined stresses and on the effects of one of the stresses on the status of the resource whose limitation causes the other. The analysis of the eco-physiological determinants of crop yield is useful to guide and prioritise the rapidly progressing studies aimed at understanding the molecular mechanisms underlying plant responses to combined stresses. 
650 |2 Agrovoc  |9 26 
653 |a GRAIN YIELD 
653 |a WATER STRESS 
653 |a NITROGEN DEFICIENCY 
653 |a TEMPERATURE 
653 |a PLANT DENSITIES 
700 1 |a Cagnola, Juan Ignacio  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Catedra de Cultivos Industriales. Buenos Aires, Argentina.  |9 27301 
700 1 |a D'Andrea, Karina Elizabeth  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Catedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.  |9 11924 
700 1 |a Rotili, Diego Hernán  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.  |9 37794 
700 1 |a Mercau, Jorge Luis  |u Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Luis (EEA San Luis). San Luis, Argentina.  |9 8200 
700 1 |a Ploschuk, Edmundo Leonardo  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cultivos Industriales. Buenos Aires, Argentina.  |9 6393 
700 1 |a Maddonni, Gustavo Angel  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura. Buenos Aires, Argentina.  |9 7271 
700 1 |a Otegui, María Elena  |u Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino (EEA Pergamino). Pergamino, Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET. Buenos Aires, Argentina  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Producción Vegetal. Buenos Aires, Argentina.  |9 5930 
700 1 |a Casal, Jorge José  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET – Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.  |u Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal. Buenos Aires, Argentina.  |u CONICET - Fundación Instituto Leloir, Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Buenos Aires, Argentina.  |9 792 
773 0 |t The Plant Journal  |g Vol.117, no.6 (2024), p.1856–1872, grafs.  |w SECS001281 
856 |f 2024cagnola  |i en reservorio  |q application/pdf  |u http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2024cagnola.pdf  |x ARTI202506 
856 |f 2024cagnola-c1  |i en reservorio  |q application/pdf  |u http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2024cagnola-c1.docx  |z Material complementario 
856 |f 2024cagnola-c2  |i en reservorio  |q application/pdf  |u http://ri.agro.uba.ar/files/intranet/articulo/2024cagnola-c2.xlsx  |z Material complementario 
856 |u https://www.wiley.com/  |z LINK AL EDITOR 
942 |c ARTICULO 
942 |c ENLINEA 
976 |a AAG